ID 4645

Release Athens: Siouxsie, Echo & The Bunnymen και Ladytron στην Πλατεία Νερού

Release Athens: Siouxsie, Echo & The Bunnymen και Ladytron στην Πλατεία Νερού

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου η θρυλική Siouxsie θα ανέβει στη σκηνή της Πλατείας Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens, για να μας υπενθυμίσει τους λόγους για τους οποίους θεωρείται μία από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες των τελευταίων δεκαετιών. Μαζί της, η σπουδαιότερη μπάντα –μετά τους Beatles– που ξεκίνησε από το Λίβερπουλ, οι Echo & The Bunnymen, και οι Ladytron, ένα από τα κορυφαία electro-pop σχήματα των τελευταίων είκοσι ετών. Τη βραδιά ανοίγουν οι πρωτοπόροι της εγχώριας dark wave σκηνής In Trance 95.

Η Siouxsie ξεκίνησε την καριέρα της το 1976 και στα χρόνια που ακολούθησαν παρουσίασε μια σειρά από δίσκους (με τους Banshees, τους Creatures αλλά και σόλο) πρωτοποριακούς, άκρως επιδραστικούς και επιτυχημένους. Από πολύ νωρίς έγινε σαφές πως η επιρροή της δεν περιοριζόταν στην υπέροχη μουσική της, αφού η παρουσία της –ένα κράμα επιθετικότητας, δύναμης και μιας ιδιαίτερης ευαισθησίας– θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τον Ziggy Stardust του Bowie. Με τους Banshees παρουσίασε μια σειρά από αριστουργηματικούς δίσκους και αξεπέραστα τραγούδια. Είναι, ωστόσο, αναμφισβήτητο ότι η εικόνα και η προσωπικότητά της έχουν συμβάλει τα μέγιστα ώστε να θεωρείται το απόλυτο είδωλο για γενιές μουσικών και θαυμαστών.

Το 2007 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ της «Mantaray», ενώ το 2015 ηχογράφησε το «Love Crime», το κομμάτι που κλείνει το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Hannibal». Η ανακοίνωση της επιστροφής της στη σκηνή τον περασμένο Δεκέμβριο αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές μουσικές ειδήσεις της χρονιάς που πέρασε. Την ίδια ώρα, και παρά τη λαμπρή καριέρα της, λίγα πράγματα είναι γνωστά για το ποια πραγματικά είναι η Siouxsie Sioux, γεγονός σπάνιο για μια καλλιτέχνιδα που βρίσκεται κάτω από το φως των προβολέων εδώ και τέσσερις δεκαετίες, πιθανότατα διότι η Siouxsie κάνει πάντα ακριβώς αυτό που θέλει – κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Οι Echo & The Bunnymen δημιουργήθηκαν το 1978, έχοντας ως έμπνευση και κινητήρια δύναμη την αγάπη τους για το πανκ της Νέας Υόρκης και την ψυχεδέλεια συγκροτημάτων όπως οι 13th Floor Elevators και οι Doors. Με κύρια οχήματα τη μαγευτική φωνή και την εκκεντρική προσωπικότητα του Ian McCulloch και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Will Sergeant στην κιθάρα, το συγκρότημα έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των μουσικών ’80s, με τα άλμπουμ «Crocodiles» (1980), «Heaven Up Here» (1981), «Porcupine» (1983) και «Ocean Rain» (1984), που όχι μόνο τους πρόσφεραν φανατικούς οπαδούς, αλλά τους οδήγησαν από πολύ νωρίς πέρα από τα στενά όρια της post punk σκηνής της Βρετανίας.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, το συγκρότημα θα γνωρίσει την αποθέωση από κοινό και κριτικούς, καθώς και μεγάλη εμπορική επιτυχία, θα κατακτήσει το ραδιόφωνο, θα βιώσει τραγωδίες (όπως ο θάνατος του ντράμερ Pete de Freitas), αποχωρήσεις και αλλαγές στη σύνθεσή του, αλλά θα δει την πορεία του να συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού ο McCulloch και ο Sergeant έχουν εδραιώσει έναν μουσικό δεσμό που μπορεί να ράγισε αλλά δεν έσπασε ποτέ, κατά τη διάρκεια μιας μακράς καριέρας που δεν σταμάτησε να μας χαρίζει σπουδαία τραγούδια. Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Πλατείας Νερού η μοναδική Siouxsie Sioux, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά κομμάτια όπως τα «Rescue», «Going Up», «The Cutter», «The Killing Moon», «Bring On The Dancing Horses», «Lips Like Sugar», «Nothing Lasts Forever» και «All My Colours».

Οι Ladytron απολαμβάνουν εδώ και δύο δεκαετίες την καθολική αναγνώριση, καθώς δεν σταματούν να αναζητούν νέους ηχητικούς δρόμους αψηφώντας φόρμουλες και μόδες. Η τετράδα των Helen Marnie, Daniel Hunt, Mira Aroyo και Reuben Wu ξεκίνησε την πορεία της στην αρχή των ’00s, στο Λίβερπουλ. Απέκτησαν γρήγορα φήμη, παίζοντας σε ασυνήθιστα μέρη και σε χώρες που άλλες μπάντες σπάνια επισκέπτονταν. Οι τρεις πρώτοι δίσκοι –«604», «Light & Magic» και «Witching Hour»– τους οδήγησαν σε εμφανίσεις μαζί με τους Nine Inch Nails, την Bjork και τον Brian Eno, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκρότημα το καλύτερο παράδειγμα βρετανικής ποπ. To 2019, έπειτα από οκτώ χρόνια σόλο αναζητήσεων, άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο με τον έκτο δίσκο τους, που τιτλοφορείται «Ladytron», ενώ φέτος κυκλοφόρησε το «Time’s Arrow», από τον οποίο έχουν ήδη ξεχωρίσει τα κομμάτια «City Of Angels» και «Faces».

Τη βραδιά ανοίγουν οι In Trance 95, το ντουέτο του Άλεξ Μαχαίρα και του Νίκου Βελιώτη που δημιουργήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Θεωρείται ένα από τα πρώτα ελληνικά minimal synth/cold wave συγκροτήματα και είναι υπεύθυνο για μερικά από τα πιο κλασικά κομμάτια της σκηνής, όπως τα «Brazilia» και «Desire To Desire». Το γκρουπ επανενώθηκε επίσημα το 2010 και το 2012 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Shapes In A New Geometry». Φέτος θα κυκλοφορήσει η νέα τους δουλειά, με τίτλο «When You Know, You Don’t Know», η οποία θα συνδυάζει νέες αλλά και παλιότερες ηχογραφήσεις τους.

Πλατεία Νερού: Λεωφ. Ποσειδώνος (μεταξύ Tae Kwon Do και Beach Volley), Παλαιό Φάληρο
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

__________

__________

__________

Κόσμος

Ελλάδα