ID 0

«O ραφτάκος των λέξεων» από την ομάδα Μικρός Νότος σε καλοκαιρινή περιοδεία

«O ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, η επιτυχημένη παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, μετά την παρουσίασή της στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ζωντανεύει ξανά σε φιλόξενους υπαίθριους χώρους, με μικρές ομάδες θεατών.

Το έργο είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο μικρών των παιδιών – και όχι μόνο. Με αγνά υλικά –ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα– η θεατρική ομάδα δημιουργεί μια χειροποίητη παράσταση τόσο ζεστή και τόσο πολύχρωμη, όσο και η κουβέρτα του ραφτάκου που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους κατοίκους της πόλης του.

Σύμφωνα με την ιστορία που πλέκει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, κάποτε σε μια μικρή πόλη που έμοιαζε ακόμα με χωριό ζούσε ένας ράφτης μοναδικός. Μοναδικός όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε άλλος ράφτης στην πόλη μα επειδή αυτός έφτιαχνε τα ρούχα του με λέξεις. Διάλεγε προσεκτικά τις λέξεις του για κάθε έναν κάτοικο ξεχωριστά κι έτσι φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον ραφτάκο. Κι έπεσε ένας χειμώνας τόσο βαρύς, που κανένα από τα καινούργια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει. Τότε θυμήθηκαν τον ραφτάκο τους που τόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις και ξαναζεστάθηκαν. Γιατί οι λέξεις είναι αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και παρηγορούν τελικά κάθε καρδιά.

Η θεατρική διασκευή του παραμυθιού είναι της Τίνας Γιωτοπούλου, η σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, η πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και η καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Έλσα Λουμπαρδιά. Τη μουσική ερμηνεύει ζωντανά η ομάδα Μικρός Νότος.

Οι καλοκαιρινές παραστάσεις ξεκίνησαν στις 10 Ιουνίου στο Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής και θα συνεχιστούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Ιούνιος 2023

  • Χαλάνδρι: Κινηματογράφος Αλεξάνδρα, 20 Ιουνίου
  • Καλλιθέα: Κινηματογράφος Φλερύ, 18 Ιουνίου
  • Καισαριανή: Αισθητικό Δάσος Υμηττού, 24 Ιουνίου
  • Βριλήσσια: Modus Vivendi by Krateros Katsoulis, 25 Ιουνίου

Ιούλιος 2023

  • Καισαριανή: Αισθητικό Δάσος Υμηττού, 1η Ιουλίου
  • Βριλήσσια: Modus Vivendi by Krateros Katsoulis, 2 Ιουλίου και 16 Ιουλίου
  • Καισαριανή: Αισθητικό Δάσος Υμηττού, 22 Ιουλίου
  • Καισαριανή: Αισθητικό Δάσος Υμηττού, 23 Ιουλίου
Διαβάστε περισσότερα...

Ακολουθώντας τους δρόμους του νερού

Ιστορικούς και περιβαλλοντικούς περιπάτους, παραστάσεις και παρουσιάσεις περιλαμβάνει το HIDRANT festival, που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά φέτος στο Χαλάνδρι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς. Το φεστιβάλ, που εντάσσεται στο πρόγραμμα αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T., συνδυάζει την καλλιτεχνική δημιουργία, την ιστορία και τον πολιτισμό με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις του, προωθώντας έναν άλλο πολιτισμό και σχέση με το νερό. Με όχημα το Αδριάνειο, το  3ο HIDRANT festival αναδεικνύει πλευρές της ιστορίας του Χαλανδρίου αλλά και του υδραγωγείου σε όλη του τη διαδρομή, στον χρόνο και στον χώρο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή, τις ιδέες και τις προτάσεις συλλογικοτήτων και πολιτών του Χαλανδρίου, όπως και εταίρων του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. Το νερό ως φορέας πολιτισμού, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης και κοινωνίας, και η ιστορία της σχέσης νερού και ανθρώπου στην κλίμακα της πόλης του Χαλανδρίου και (μέσω) του Αδριάνειου υδραγωγείου, αποτελούν και φέτος τους βασικούς  άξονες. Αυτό που κάνει τις εκδηλώσεις του 3ου HIDRANT festival να ξεχωρίζουν είναι ο στόχος του για –και η απεύθυνση προς– τη δημιουργία μιας «αδριάνειας κοινότητας» στο Χαλάνδρι και πέρα από αυτό.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ εντάσσονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, 18.15-20.30: Ιστορικός και καλλιτεχνικός περίπατος: Από το παρελθόν στο μέλλον μέσω του Αδριάνειου υδραγωγείου

Ξεκινώντας από τα ίχνη του Αδριάνειου υδραγωγείου εντός της Ρεματιάς περπατάμε μέχρι τη δεξαμενή διήθησης στην οδό Ελ Αλαμέιν, της οποίας το εσωτερικό μπορεί όποιος/α θέλει να επισκεφτεί. Ενδιάμεσα επισκεπτόμαστε την εικαστική έκθεση Rema Ingognita στο Θέατρο της Ρεματιάς, το πλάτωμα του Προφήτη Ηλία, την παραρεμάτια διαδρομή από την οδό Γυφτοπούλου μέσω του Συνοικισμού, καταλήγοντας στη δεξαμενή και τα πηγάδια του Αδριάνειου υδραγωγείου επί της οδού Ελ Αλαμέιν. Μαθαίνουμε για την ιστορία του Χαλανδρίου και τη σχέση των κατοίκων του με τους υδάτινους πόρους του, φυσικούς και τεχνητούς, στο χθες, το σήμερα και το αύριο, όπως διαμορφώνεται από την ανάδειξη και επαναξιοποίηση του Αδριάνειου υδραγωγείου. Αφετηρία της διαδρομής είναι η οδός Πολυδρόσου και η Ρεματιά (από την πλευρά της λεωφόρου Νέας Πεντέλης). Τον περίπατο διοργανώνουν η Med-INA, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου, η ΕΥΔΑΠ και ο Δήμος Χαλανδρίου.

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, 9.30-14.00: Εκδρομή και ξενάγηση: Το Αδριάνειο πέρα από το Χαλάνδρι. Στα χνάρια του ρωμαϊκού υδραγωγείου: Ολυμπιακό χωριό – Δεξαμενή Κολωνακίου.

Η εκδρομή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να διατρέξουμε τη ροή του Αδριάνειου υδραγωγείου από το Ολυμπιακό Χωριό μέχρι την κατάληξή του στη πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι και να μάθουμε για την ιστορία του και την αξία του ως υδάτινου πόρου, στο χθες, το σήμερα και το αύριο. Αφετηρία της διαδρομής θα είναι το Ολυμπιακό Χωριό. Μέσω της Κεκλιμένης στοάς, του Κηφισού, της Μεταμόρφωσης, του ΟΑΚΑ και του Χαλανδρίου (οδός Ελ Αλαμέιν) οι συμμετέχοντες θα καταλήξουν στη Δεξαμενή Κολωνακίου. Αφετηρία είναι η κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου. Απαιτείται κράτηση θέσεων στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο 210 6895831 μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, 21.00, Θέατρο Ρεματιάς: «Υδατοφάνεια»  (μουσικοχορευτική παράσταση) – Αδριάνεια Κοινότητα Χαλανδρίου (παρουσίαση)

Η μουσικοχορευτική παράσταση «Υδατοφάνεια» των Όχι Παίζουμε – UrbanDig Project (διάρκεια 45΄) αφηγείται την αληθινή περιπέτεια ενός κατοίκου ενός άνυδρου νησιού του Αιγαίου στην προσπάθειά του να φέρει νερό στο σπίτι του. Πραγματευόμενη την αδιάρρηκτη σχέση ανθρώπου και νερού, η παράσταση μας εισάγει στη συζήτηση για μια άλλη σχέση (συνείδηση και πράξη) με το υγρό στοιχείο κάθε τόπου. Η αναζωογόνηση του Αδριάνειου υδραγωγείου θέτει με τη σειρά της το ζήτημα της σχέσης μας ως καταναλωτών νερού και ως μελών του «δήμου» (Χαλανδρίου) με τους υδάτινους πόρους της πόλης. Στην εκδήλωση παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους οι κάτοικοι του Χαλανδρίου θα έχουν πρόσβαση στο νερό του νέου αδριάνειου δικτύου. Παρουσιάζεται πώς ένα αρχαίο τεχνικό έργο επαναξιοποιείται στο πλαίσιο της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής και κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας, πώς συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού, στην αύξηση του πράσινου αποτυπώματος και στην (τοπικά έστω) αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε περισσότερα...

Το έργο του Ντίτερ Ροτ «Λυγμός (Καημός)» στην Πειραιώς 260

Στις 19 και 20 Ιουνίου το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υποδέχεται στην Πειραιώς 260 τον ρηξικέλευθο, αιρετικό Ελβετό σκηνοθέτη Κρίστοφ Μαρτάλερ με μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα του επίσης Ελβετού Ντίτερ Ροτ.

Πληθωρικός εικαστικός καλλιτέχνης, γνωστός για την ανορθόδοξη προσέγγιση των υλικών του, ο Ροτ (1930-1998) άφησε πίσω του παράλληλα και ένα εκτενές συγγραφικό/ποιητικό έργο, το οποίο παραμένει εν πολλοίς άγνωστο. Το «Λυγμός (Καημός)», που αποτελεί το κείμενο της παράστασης, είναι μια συλλογή από λεκτικές ακροβασίες με σκηνικές οδηγίες, από την έκδοση Das Weinen (Das Wähnen) Τόμος 2Α (Θάλασσα των Δακρύων 4). Πάνω στο τεντωμένο σκοινί που στήνει ο Ροτ, ο Μαρτάλερ στοχάζεται την παροδικότητα των πραγμάτων, με σκηνικό τον αποστειρωμένο χώρο ενός φαρμακείου. Εδώ ξαναβρίσκουμε όλα τα συστατικά του θεάτρου του Μαρτάλερ: μουσική, ειρωνεία, διαστολή του σκηνικού χρόνου. Με την αγάπη του για το εξωφρενικό, τη φθορά του χρόνου και το ατελές, ο Ροτ φαίνεται να είναι η αδελφή ψυχή του Μαρτάλερ.

Πέντε γυναίκες υπάλληλοι ενός φαρμακείου αναλογίζονται την παροδικότητα των πραγμάτων. Ο μοναδικός πελάτης (ο μόνος αντρικός χαρακτήρας της παράστασης) μονολογεί για τη δυσκαταποσία που τον ταλαιπωρεί, όμως δεν του δίνουν και πολλή σημασία. Η θεραπεία που προτείνει ο Μαρτάλερ δεν βρίσκεται στα φάρμακα αλλά στα νεοντανταϊστικά κείμενα του Ροτ – τα οποία οι ηθοποιοί εκφέρουν με την ίδια εντυπωσιακή ακρίβεια με την οποία ψάλλουν τη «Lacrimosa» του Μότσαρτ. Όταν μία από τις υπαλλήλους διαβάζει τη μακροσκελή λίστα με τις παρενέργειες ενός φαρμάκου, καταλαβαίνουμε ότι ολόκληρη η ανθρώπινη ζωή είναι ένας κατακλυσμός από παρενέργειες από τις οποίες μοιάζει αδύνατο να απαλλαγούμε.

Σκηνικά: Duri Bischoff, κοστούμια Sara Kittelmann, σχεδιασμός ήχου: Thomas Schneider, μουσική διεύθυνση - ηχογραφήσεις: Bendix Dethleffsen, σχεδιασμός φωτισμού: Christoph Kunz, δραματουργία: Malte Ubenauf. Παίζουν: Liliana Benini, Magne Håvard Brekke, Olivia Grigolli, Elisa Plüss, Nikola Weisse, Susanne-Marie Wrage.

Μετά την παράσταση της 19ης Ιουνίου θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πειραιώς 260 (Χώρος Η): Πειραιώς 260, Ταύρος, aefestival.gr
19 και 20 Ιουνίου 2023, 21.00

Διαβάστε περισσότερα...

«Κάρμεν»: Το οπερατικό υπερθέαμα του Φράνκο Τζεφιρέλι προβάλλεται στο Μέγαρο Μουσικής

Μια φαντασμαγορική παραγωγή της «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι, η οποία ανέβηκε στην Αρένα της Βερόνας το 2022, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο υπαίθριο μουσικό σινεμά που διαμορφώνεται κάθε καλοκαίρι στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Η μαγνητοσκοπημένη παράσταση της δημοφιλέστατης όπερας του Μπιζέ θα προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουνίου, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα των θερινών προβολών στον κήπο, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη UNITEL, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διανομής πολιτιστικού περιεχομένου.

Η παράσταση ανέβηκε στην Αρένα της Βερόνας σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία του σπουδαίου Φράνκο Τζεφιρέλι με ένα εκλεκτό καστ νεαρών τραγουδιστών. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η Λετονή μεσόφωνος Ελίνα Γκαράντσα, ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια του παγκόσμιου λυρικού στερεώματος. Τον Δον Χοσέ ενσαρκώνει ο Αμερικανός τενόρος Μπράιαν Τζέιντ και τον ταυρομάχο Εσκαμίγιο ο Ιταλός βαρύτονος Κλάουντιο Σγκούρα, και οι δύο διακεκριμένοι λυρικοί ερμηνευτές της νέας γενιάς, με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Στη μουσική διεύθυνση, ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος και μουσικός διευθυντής του Φεστιβάλ Όπερας της Βερόνας Μάρκο Αρμιλιάτο. Τους πλαισιώνουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Αρένας της Βερόνας και η Παιδική Χορωδία A.LI.VE. 

Η θρυλική πλέον «Κάρμεν» του Φράνκο Τζεφιρέλι (1923-2019) επιλέχθηκε να εγκαινιάσει τις παραστάσεις της καλοκαιρινής σεζόν του 99ου Φεστιβάλ Όπερας της Βερόνας, αποδίδοντας μουσικό φόρο τιμής στον μεγάλο σκηνοθέτη, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια. Το αριστούργημα του Μπιζέ παρουσιάστηκε στο ιστορικό ιταλικό θέατρο σε μια εκδοχή που αποτυπώνει την οριστική μορφή του οράματος του Τζεφιρέλι για την «Κάρμεν», όπως αυτό εξελισσόταν στην πάροδο του χρόνου. Στην εκδοχή αυτή συνδυάζονται οι καλύτερες σκηνοθετικές στιγμές του εμβληματικού δημιουργού από το 1995 ‒οπότε και έγινε η πρεμιέρα της παράστασης στη Βερόνα‒ έως το 2009 με νέα σκηνογραφικά στοιχεία που βασίζονται σε πρωτότυπα σχέδια της αρχικής παραγωγής. Το όλο εγχείρημα υλοποιήθηκε χάρη στη σύμπραξη του Ιδρύματος Franco Zeffirelli με ιστορικούς συνεργάτες του Ιταλού σκηνοθέτη.

Τα κοστούμια υπογράφει η Anna Anni, την αναβίωση της πρωτότυπης χορογραφίας του El Camboriο η Lucia Real και τους φωτισμούς ο Paolo Mazzon. Ειδικοί προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Όπερας της Βερόνας, οι χορευτές της ομάδας του Αntonio Gades.

Η προβολή θα συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους. Η παρακολούθησή της είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Κήπος): Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282333, megaron.gr
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, 20.30

Διαβάστε περισσότερα...

«Ελληνικές Μικρές Ιστορίες: Local Heroes»: Προβολές από τις Νύχτες Πρεμιέρας στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσιάζει το Σάββατο 17 Ιουνίου το πρόγραμμα προβολών «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες: Local Heroes» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα. Οι ταινίες που θα προβληθούν περιλαμβάνουν ιστορίες που εκτυλίσσονται στην ελληνική περιφέρεια και συμμετείχαν τα τρία προηγούμενα χρόνια στο επίσημο πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

002a

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

  • «Στο Αεροδρόμιο» (σκηνοθεσία: Μιχάλης Μαθιουδάκης, διάρκεια: 23΄): Σε ένα μικρό ελληνικό νησί, ο Προκόπης είναι ο μοναδικός υπάλληλος του τοπικού αεροδρομίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Ζερίτης, Λυδία Φωτοπούλου, Μανώλης Μαυροματάκης. Η ταινία συμμετείχε στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2021).
  • «Ο Ήλιος Ενέχυρο» (σκηνοθεσία: Χρύσανθος Μαργώνης, διάρκεια: 17΄): Ένας μεσήλικας στην περιφέρεια είναι εγκλωβισμένος σε ένα άπιαστο επιχειρηματικό σχέδιο, χάνοντας σταδιακά την επαφή του με τους ανθρώπους. Ένα πανηγύρι θα γίνει η αφορμή να συνειδητοποιήσει ότι ίσως δεν είναι αργά να συνδεθεί ξανά με την πραγματικότητα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Ευγενία Αποστόλου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. Η ταινία συμμετείχε στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2022).
  • «Το Καπρί» (σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Τσιόδουλος, διάρκεια: 20΄): Ο Φώτης επιστρέφει σ’ ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου για το άνοιγμα της διαθήκης του πατέρα του. Συγκρούεται με τους χωριανούς, τον τόπο και τις ρίζες του, ώσπου να ανακαλύψει ότι βρίσκεται πιο κοντά στον πατέρα του από όσο νόμιζε. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Δρόσος, Έλενα Μαρσίδου. Το «Καπρί» συμμετείχε στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2022).
  • «Το Βανκούβερ» (σκηνοθεσία: Άρτεμις Αναστασιάδου, διάρκεια: 23΄): Δύο αδέλφια, ένα ξόρκι, πληγωμένα τοπία κι ένα αναπόφευκτο φευγιό. Το Βανκούβερ, μια καθημερινή ιστορία μετανάστευσης, θα γίνει το χρονικό μιας εξαφάνισης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Καρβουνιάρη, Βασίλης Κουτσογιάννης. Η ταινία συμμετείχε στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2021). Απέσπασε το βραβείο ΙΡΙΣ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, καθώς και το ειδικό βραβείο επιτροπής, το βραβείο ανδρικής ερμηνείας και το βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 44ο Φεστιβάλ Δράμας.
  • «Φυσαρμόνικα Μαν» (σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας, διάρκεια: 19΄): Ένας πατέρας έχει απαγάγει την κόρη του. Έχοντας ξεμείνει από λεφτά, ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο, προσπαθώντας να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Κυβέλη Βλάχου, Σύλλας Τζουμέρκας, Θανάσης Δόβρης. Η ταινία συμμετείχε στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2020) και απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας «Τώνια Μαρκετάκη» στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας.
  • «Το ροζ βουνό» (σκηνοθεσία: Τόμας Κούνστλερ, διάρκεια: 9΄): Ιωάννινα, 1809. Ο Αλή Πασάς προσπαθεί να ευχαριστήσει τη νεαρή του σύζυγο Βασιλική, προσφέροντάς της πολύτιμα κοσμήματα και άλλα τιμαλφή. Το µόνο, ωστόσο, που τη χαροποιεί είναι τα ροζ λουλούδια που καλλιεργεί ειδικά για εκείνη ο ανθοκόμος της αυλής. Ένας ανταγωνισμός ξεκινά ανάμεσα στους δύο άντρες για τα µάτια της Βασιλικής. Στο τέλος, θα είναι αμφίβολο ποιος είναι ο πραγματικός νικητής. Η ταινία συμμετείχε στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2022) και ήταν υποψήφια για βραβείο ΙΡΙΣ Μικρού Μήκους Animation της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Μουσείο Αργυροτεχνίας: Ακρόπολη Ιτς Καλέ Κάστρο Ιωαννίνων, Ιωάννινα, τηλ. 26510 64065
Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, 21.30

Διαβάστε περισσότερα...

Αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου

«Χρόνης Μπότσογλου - Η αδιάλλακτη ειλικρίνεια της ενσυναίσθησης» είναι ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης που παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου. Θα εκτεθούν περισσότερα από εκατό έργα του Χρόνη Μπότσογλου, σχέδια με μολύβι, παστέλ, ελαιογραφίες, ακουαρέλες, μπρούντζινα, ορειχάλκινα και γύψινα, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1953 έως το 2018, δηλαδή περισσότερα από 65 χρόνια μιας εξαιρετικά γόνιμης καλλιτεχνικής διαδρομής.

Ο Χρόνης Μπότσογλου (1941-2022) ήταν ένας από τους σημαντικότερους παραστατικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Άξιος διάδοχος των δασκάλων του Βίνσεντ βαν Γκογκ, Αλπέρτο Τζιακομέτι και Φράνσις Μπέικον, ο Μπότσογλου τοποθέτησε τον άνθρωπο στο κέντρο του έργου του και έθεσε σκοπό του να αποδώσει τους τρόπους με τους οποίους τον αντιλαμβανόταν με τη μεγαλύτερη δυνατή υποκειμενικότητα. Τα έργα του είναι κατ’ εικόνα των γραπτών κειμένων του: γεννήθηκαν μέσα στον ασκητισμό, στην οδύνη και σε μια γνήσια έγνοια για ειλικρίνεια.

Αυτή η αδιάλλακτη ειλικρίνεια, την οποία επέβαλλε συχνά και απέναντι στον ίδιο τον εαυτό του, δεν έπαψε ποτέ να συνοδεύεται από ενσυναίσθηση. Το στοιχείο του εύθραυστου, του τρωτού που αναδύεται από τα έργα του δεν έχει να κάνει μόνο με το μοντέλο που ποζάρει κάθε φορά. Αφοπλίζει επίσης τον θεατή, ο οποίος, μπροστά σε μια αλήθεια τόσο ωμή, πιάνει τον εαυτό του να αναγνωρίζει και δικά του στοιχεία στο υλικό που έχει χρησιμοποιήσει ο καλλιτέχνης. Αυτή η αγάπη για τον κόσμο του ζωντανού, έμπλεη από μια τρυφερότητα εντελώς απαλλαγμένη από κάθε είδους συγκατάβαση, επαναλαμβάνεται σε μια σειρά θεματικών που αγαπούσε ο Μπότσογλου.

Αυτά τα ζωγραφικά κεφάλαια, όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης τα όρισε στα γραπτά κείμενά του, ιδίως στη συλλογή «Το χρώμα της σπουδής», είναι όλα παρόντα στην αναδρομική έκθεση. Η γενναιόδωρη συμμετοχή της οικογένειας του ζωγράφου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο χρόνο, όπως και πολλών συλλεκτών, ιδιωτών και θεσμών, επέτρεψαν στο Μουσείο να συγκεντρώσει τόσο τα έργα-ορόσημα του καλλιτέχνη όσο και πολλά άλλα, που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (στα ελληνικά και στα αγγλικά), που έγραψε η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau και εκδίδεται από το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή, σε επιμέλεια της Μικρής Άρκτου. Ο κατάλογος είναι εμπλουτισμένος με αναλυτικό χρονολόγιο, μαρτυρίες του ίδιου του Μπότσογλου, καθώς και με φωτογραφικά τεκμήρια, αδημοσίευτα τα περισσότερα, τα οποία πρόσφερε η οικογένεια του καλλιτέχνη. Ο τόνος στον κατάλογο, όπως και στην έκθεση, δίνεται με τις «Αδελφικές σκέψεις», έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στον Μπότσογλου και τους δασκάλους του, ο οποίος αναδεικνύει την αδελφοσύνη μεταξύ των καλλιτεχνών σε ό,τι αφορούσε τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό στα ελληνικά και τα αγγλικά (για τον μήνα Αύγουστο) καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών και οικογενειακές ξεναγήσεις από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου: Χώρα Άνδρου, τηλ. 22820 22444
Διάρκεια έκθεσης: 2 Ιουλίου - 1 Οκτωβρίου 2023

Διαβάστε περισσότερα...

Η όπερα του Ζακ Όφενμπαχ «Το ταξίδι στη Σελήνη» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Με τη νέα παραγωγή της όπερας του Ζακ Όφενμπαχ «Το ταξίδι στη Σελήνη», σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία του Λοράν Πελί, εγκαινιάζεται η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Οπερά Κομίκ του Παρισιού, ενός από τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1714. Η όπερα θα παρουσιαστεί για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 12 και 13 Ιουλίου στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και των σολίστ και της Λαϊκής Χορωδίας Νέων της Οπερά Κομίκ.

To «Ταξίδι στη Σελήνη» είναι μια τετράπρακτη «όπερα-φαντασμαγορία» του Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880), Γερμανού συνθέτη που έζησε και δημιούργησε στη Γαλλία. Το ποιητικό κείμενο των Αλμπέρ Βανλό, Εζέν Λετεριέ και Αρνόλ Μορτιέ βασίζεται χαλαρά στα μυθιστορήματα του Ιούλιου Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη» και «Ταξίδι στο κέντρο της Γης».

Το έργο γράφτηκε στον απόηχο της επιτυχίας που σημείωναν τα έργα του Βερν και συνδυάζει το φανταστικό στοιχείο με τις επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής, ενώ το ανέβασμά του επένδυε πολύ στα στοιχεία του εντυπωσιασμού και της φαντασμαγορίας. Μεταξύ άλλων περιλάμβανε δύο μπαλέτα, ενώ για τις ανάγκες της παραγωγής σχεδιάστηκαν 20 σκηνικές εικόνες και 673 κοστούμια. Οι θεατές είδαν στη σκηνή ένα κανόνι, το οποίο εκτόξευε τους χαρακτήρες στη Σελήνη, μια ηφαιστειακή έκρηξη, καθώς επίσης την κεντρική αίθουσα του παρισινού αστεροσκοπείου.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1875 και προκάλεσε τέτοια αίσθηση, ώστε την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο επτά διαφορετικά θεάματα βαριετέ της γαλλικής πρωτεύουσας να κάνουν άμεση αναφορά σε αυτό. Το 1876 το «Ταξίδι στη Σελήνη» παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και τη Βιέννη, ενώ στο Παρίσι κατέβηκε μονάχα αφού συμπλήρωσε 185 παραστάσεις. Ωστόσο, πριν κλείσει χρόνος ανέβηκε εκ νέου σε διαφορετική σκηνή.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γάλλος σκηνοθέτης Λοράν Πελί και η δραματουργός Αγκάτ Μελινάν διασκεύασαν το –άγνωστο σήμερα– αριστούργημα του Όφενμπαχ με ευρηματικότητα και ομαδικό πνεύμα που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. Στη νέα διασκευή του έργου οι πολύπλοκες σκηνικές απαιτήσεις που προβλέπει το λιμπρέτο δίνουν τη θέση τους στη φαντασία, ενώ το λιμπρέτο, η μουσική και η σκηνοθεσία δημιουργούν έναν ονειρικό κόσμο για τους σολίστ και τους νεαρούς ερμηνευτές της Λαϊκής Χορωδίας Νέων της Οπερά Κομίκ και της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Σε μια τεράστια παιδική χαρά συναντιούνται οι κάτοικοι της Γης και της Σελήνης. Παιδιά ντυμένα με κοστούμια των «μεγάλων» ερμηνεύουν βασιλείς, λαϊκούς ανθρώπους, αστρονόμους, πρίγκιπες και υπουργούς, ενώ παράλληλα στη σκηνή ανεβαίνουν τα παιδιά που κάνουν διαδήλωση για το κλίμα και τη Γη που πνίγεται στις ανοιχτές χωματερές.

O Λοράν Πελί είναι ένας από τους πιο περιζήτητους Γάλλους σκηνοθέτες παγκοσμίως, με συνεργασίες με τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα. Αν και έχει συνδέσει την πορεία του με το γαλλικό και το ιταλικό ρεπερτόριο της όπερας, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει και παραγωγές έργων Ρώσων και Τσέχων συνθετών. Οι σκηνοθεσίες του ξεχωρίζουν για την έντονη θεατρικότητα, τις σουρεαλιστικές επινοήσεις και τη σκοτεινή αίσθηση του χιούμορ. Έχοντας ιδιαίτερη εμμονή στη λεπτομέρεια, υπογράφει πάντα και τα κοστούμια στις παραγωγές που σκηνοθετεί, ενώ κάποιες φορές δημιουργεί και τα σκηνικά.

Στην παράσταση που θα δούμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο σκηνοθέτης υπογράφει τα ποιητικά κοστούμια, τα ευφυή και ευρηματικά σκηνικά υπογράφει η Μπαρμπαρά ντε Λεμπούρ και τους αρμονικούς φωτισμούς ο Ζοέλ Αντάμ. Τους ρόλους ερμηνεύουν σολίστ της Οπερά Κομίκ και μέλη της Λαϊκής Χορωδίας Νέων της Οπερά Κομίκ. Την παραγωγή διευθύνει ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης. Την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, ενώ τη Λαϊκή Χορωδία Νέων της Οπερά Κομίκ η Σαρά Κονέ.

Εθνική Λυρική Σκηνή (αίθουσα Σταύρος Νιάρχος): Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 2130885700
12 και 13 Ιουλίου 2023, 19.30

Διαβάστε περισσότερα...

Refugee Week Greece: Ένα φεστιβάλ πολιτισμού και αλληλεγγύης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, εργαστήρια, συζητήσεις και πολλές ακόμη δράσεις και εκδηλώσεις περιλαμβάνει το Refugee Week Greece, το πολιτιστικό φεστιβάλ ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό, την αλληλεγγύη, τη συμπερίληψη και την ισότητα, που φέτος διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και στη σκιά της τραγωδίας της Πύλου. Το φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού We are Community, της Athens Comics Library σε συνεργασία με τον Βρετανικό Οργανισμό Counterpoints Arts και την υποστήριξη του οργανισμού Comic Relief Across Borders programme.

Το Refugee Week Greece είναι ένα πολιτιστικό φεστιβάλ, μέρος ενός δυναμικού παγκόσμιου κινήματος που αναδεικνύει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Είναι ένα ανοιχτό και πλήρως προσβάσιμο φεστιβάλ με βάση τις κοινότητες, μια πλατφόρμα συμμετοχής και έκφρασης όπου ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση ή δραστηριότητα. Σημαντικοί οργανισμοί από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην προσπάθεια διαμοιράζοντας το μήνυμα για κοινωνική αλληλεγγύη, συμπερίληψη και κοινωνική ισότητα.

Με φετινή θεματική την έννοια της Συμπόνιας στην Πράξη (compassion in action), το Refugee Week φιλοξενεί δράσεις ανοιχτές στο κοινό, εντάσσοντας στον πυρήνα του τις κοινότητες. Εστιάζει σε διάφορες μορφές τέχνης, με εκθέσεις, ξεναγήσεις σε μουσεία, σχολικά προγράμματα, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια, ομιλίες, συναυλίες, συζητήσεις, γαστρονομικές εμπειρίες και πολλά άλλα.

Η εναρκτήρια εκδήλωση διοργανώνεται στα Γιάννενα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννίνων και την υποστήριξη πολλών φορέων και οργανισμών, ως φόρος τιμής στον εκλιπόντα δήμαρχο της πόλης, Μωυσή Ελισάφ. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ απλώνονται σε όλη την Ελλάδα και η συμμετοχή σε αυτές είναι δωρεάν. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Ο Τζον Κέιλ στο Ηρώδειο

Ο Τζον Κέιλ, ο Ουαλός μουσικός που έγραψε ιστορία με τους Velvet Underground, έρχεται στο Ηρώδειο στις 19 Ιουνίου για μια μουσική αναδρομή σε μια πορεία που καλύπτει έξι και πλέον δεκαετίες. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει κλασικά τραγούδια αλλά και κομμάτια από τον νέο του δίσκο, «Mercy», που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο. Η παράσταση έχει σχεδιαστεί ειδικά για το μνημείο και περιλαμβάνει καθηλωτικές προβολές και ενορχηστρώσεις σε αποκλειστική παγκόσμια πρώτη. Μαζί του στη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου θα εμφανιστεί η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και φυσικά η μπάντα του.

Συνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός ροκ, drone, κλασικής, αβανγκάρντ και ηλεκτρονικής μουσικής, ο Τζον Κέιλ υπήρξε μαζί με τον Λου Ριντ δημιουργός των Velvet Underground, ενός από τα σημαντικότερα αβανγκάρντ συγκροτήματα όλων των εποχών. Το 1996 μπήκε στο Rock & Roll Hall of Fame, ενώ έχει τιμηθεί με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Μαθητής του Ιάννη Ξενάκη και του Τζον Κέιτζ, στενός φίλος και συνεργάτης του Μπράιαν Ίνο, με πάνω από 20 προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, ο Τζον Κέιλ είναι ο παραγωγός που ανακάλυψε εμβληματικά ονόματα της ροκ, όπως η Πάτι Σμιθ, ο Ίγκι Ποπ, οι Squeeze, ο Τζόναθαν Ρίτσμαν, κ.ά.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα
Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, 21.00

Διαβάστε περισσότερα...

«Σε γνωρίζω από την όψι: Πρόσωπα του ’21»: Ομαδική έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εγκαινιάζει στις 19 Ιουνίου την έκθεση «Σε γνωρίζω από την όψι: Πρόσωπα του ’21», σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και της Παναγιώτας Παναρίτη. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 200 χρόνων από τη συγγραφή του έργου του Διονύσιου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερίαν».

Συνηθισμένοι άνθρωποι σε ασυνήθιστες καταστάσεις, θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος και η απεικονιστική αναζήτηση της παρούσας έκθεσης, που επιχειρεί να επανασυστήσει τα πρόσωπα του ’21 και να τα επανατοποθετήσει στην ανθρώπινη διάστασή τους. Οι αγωνιστές-πρωταγωνιστές και οι δευτεραγωνιστές-άνθρωποί τους, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά, οι επιφανείς μα και οι αφανείς καθημερινοί ήρωες που εκλήθησαν λόγω των ειδικών συνθηκών να υπερβούν τον εαυτό τους, υποδέχονται τους επισκέπτες συνενώνοντας θραύσματα χαρακτηριστικών, ενδυμάτων εποχής, αντικειμένων, ανθρώπων και ηρώων, και γίνονται οι αναβλύζουσες πηγές για τα σύγχρονα έργα της έκθεσης.

Έργα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου –ιστορικά πορτρέτα γνωστών και άγνωστων Ελλήνων της εποχής του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όπλα, προσωπικά αντικείμενα κ.λπ.– τοποθετούνται σε κοινή εγκατάσταση με δημιουργίες σύγχρονων διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, προτείνοντας από κοινού μια νέα οδό προσέγγισης των φυσικών πρωταγωνιστών του ’21, πέρα και πίσω από την τυποποιημένη εικόνα τους. Πυρήνα της έκθεσης αποτελούν τα σύγχρονα πορτρέτα πρωταγωνιστών και μη της Ελληνικής Επανάστασης που ο κάθε συμμετέχων εικαστικός επέλεξε να φιλοτεχνήσει, προτάσσοντας την ανθρώπινη διάσταση εκείνων που έδωσαν καταγεγραμμένες και αφανείς μάχες στο όνομα ενός έθνους.

Στην έκθεση η ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, με την κραταιά εικονοπλαστική της δύναμη, έρχεται να νοηματοδοτήσει τα εκθέματα και να καταδείξει την ανεξίτηλη επίδραση του σολωμικού λόγου στη νεοελληνική ποίηση. Η ανθολόγηση αποσπασμάτων νεότερων και σύγχρονων ποιητών αναδεικνύει την άρρηκτη σύνδεση της ποίησης με την ιστορία και τη διαχρονική λειτουργία της ως μέσου αναστοχασμού του ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας σε μεταγενέστερες περιόδους.

Η έκθεση επιδιώκει να συγκεντρώσει σύγχρονα ζωγραφικά και γλυπτά πορτρέτα ανδρών, γυναικών και παιδιών που πολέμησαν, βρίσκοντας συχνά σκληρό θάνατο ή πεθαίνοντας σε ένδεια. Αρκετά από τα έργα βασίζονται σε γνωστά εικονολογικά πρότυπα, φέροντας ωστόσο το βάρος της εικαστικής προσωπικότητας και των επιδιώξεων του δημιουργού τους. Άλλα, ωστόσο, επινοήθηκαν εξαρχής, ακολουθώντας μια ιστορική σημείωση, μια αρχειακή επιστολή, ένα ποίημα, μια προφορική αφήγηση, ένα αταύτιστο πορτρέτο ανδρός, γυναικός ή μικρού παιδιού σε κάποιο χαρακτικό παλαιού βιβλίου ή αίθουσα μουσείου. Τα αποσπάσματα των ποιημάτων και των κειμένων έρχονται με τη σειρά τους να φωτίσουν τις προσωπικότητες των προσώπων και να θέσουν προβληματισμούς στον επισκέπτη σχετικά με το αποτύπωμα της Ελληνικής Επανάστασης στο σήμερα.

Συμμετέχουν με έργα τους οι: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Γιώργος Ανδρούτσος, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Αλέξης Βερούκας, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Έλενα Βότση, Βασίλης Βρεττός, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Σταμάτης Ζάννος, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Γωγώ Ιερομονάχου, Γιώτα Ιωαννίδου, Τζουλιάνο Καγκλής, Σταυρούλα Καζιάλε, Σοφία Καλογεροπούλου, Κορίνα Κνιθάκη, Βασιλική Κολιπέτσα, Ανδρέας Κοντέλλης, Θέμης Κοντογούρης, Βαγγέλης Κύρης και Anatoli Georgiev, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Μαρία Κώτσου, Λούλα Λεβέντη, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Μηνάς Μαυρικάκης, Τάσος Μισούρας, Μάνος Μπατζόλης, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ρούλη Μπούα, Ανδρέας Νικολάου, Μίλτος Παντελιάς, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μαρία Παπανικολάου, Παναγιώτης Πασάντας, Στέλιος Πετρουλάκης, Βασίλης Πούλιος, Ράνια Ράγκου, Γεώργιος Ρόρρης, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Ιφιγένεια Σδούκου, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Στέφανος Σουβατζόγλου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Παναγιώτης Τούντας, Αντώνης Τσακίρης, Στέφανος Τσιόδουλος, Μανώλης Χάρος, Νικόλας Χριστοφοράκης και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Αθήνα, τηλ. 210 3237617
Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου - 13 Αυγούστου 2023

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

__________

__________

__________

Κόσμος

Ελλάδα